روز ملی چاپ؛ آنچه به نظر می رسد این است که خط نویسی، در آغاز کار به شکل صورت نگاری بوده یعنی برای نوشتن هر چیز از شکل آنرا رسم می کردهاند. صورت نگاری به مفهوم مبدل شد و بر حسب عادت و قرارداد علامات خاص به جای آنکه نماینده شیئی باشند که تصویر شبیه به آن است، نماینده معانی شد که از زبان تصویر به ذهن وارد میشوند.
معانی از زبان تصویر به ذهن وارد می شود؛
چگونگی شروع چاپ در ایران با اتفاق نظر رو به رو نیست؛
و سبب آن اختلاف دیدگاه دربارۀ تعریف چاپ است. در منابعی دربارۀ تاریخ چاپ در ایران، آغاز چاپ را از عصر هخامنشیان (ح ۵ قم) دانستهاند. اگر باسمه را نوعی چاپ تلقی کنن، بر این اساس میتوان نخستین نشان از باسمه کاری در ایران را به منزلۀ آغاز چاپ در این کشور تلقی کرد؛
چاپ گوتنبرگی در ایران و بزرگداشت روز چاپ
اما اگر چاپ را بهگونهای که اکنون بهکار میرود، در تداوم ابداع گوتنبرگ درنظر بگیریم، نخستین اثری که به زبان فارسی به شیوۀ گوتنبرگی، یعنی با حروف متحرک فلزی و دستگاه فشار حروف بر کاغذ، چاپ شده است، حدوداً یک قرن پس از رواج شیوۀ چاپ گوتنبرگی در اروپا بوده است.
این اثر، ترجمهای از تورات به فارسی، اما به خط عبری بوده که در ۹۵۳ق/۱۵۴۶م، مقارن با دورۀ سلطنت شاه طهماسب صفوی در استانبول چاپ شده است. پس از آن، حدود یک قرن از چاپ اثر دیگری به فارسی نشانی در دست نیست.
هیچ یک از این گفته ها ما را مجاب نخواهد کرد که واقعا روز ملی چاپ چه روزی باید باشد، اما نکته ای که از اهمیت برخوردار است این سوال است که چه بودیم دیگر مهم نیست، باید از خود بپرسیم الان چه هستیم؟ در سطح جهانی آیا چاپخانه ای برای رقابت داریم؟ تعداد چاپخانه هایی که از فرآیندهای استاندارد و به روز و نیروی آموزش دیده ماهر استفاده می کنند، چه تعداد است؟ و …
روز ملی چاپ چه روزی است؟ تاریخ ورود چاپ به ایران دقیقا کدام است؟ اولین چاپ چه زمانی و کجا انجام پذیرفته است؟
ادامه مطلب روز ملی چاپ در لینک مطالعه بفرمایید: کلیک کنید
دیدگاهتان را بنویسید