بعنوان مهم ترین فناوری، در حال حاضر، چاپ افست و جزئیات آن در بخش ۲.۱ با توصیف خود فناوری و همچنین تولید پلیت چاپ، نمونه هایی از ماشین آلات و چگونگی وظایف واحد مرکب رسانی و رطوبت دهی توضیح داده شده است. در لیتوگرافی قسمت های چاپ پذیر و غیر قابل چاپ در یک سطح قرار دارند. از ویژگی های متمایز از مناطق چاپ پذیر این واقعیت که این نواحی مرکب پذیر هستند، در حالیکه المان های غیر چاپی در سطح پلیت دافع مرکب می باشند.
این اثر بصورت فیزیکی تولید می شود، پدیده های سطح به سطح. چاپ لیتوگرافی را می توان به بخش های زیر طبقه بندی کرد:
- لیتوگرافی سنگی (فرآیند چاپ مستقیم با استفاده از پلیت چاپ سنگی)،
- collotype (فرایند چاپ مستقیم)،
- چاپ افست (فرایند چاپ غیر مستقیم)، و
- di-litho (فرایند چاپ مستقیم با پلیت چاپ افست).
چاپ سنگی توسط آلویس زنفلدر در سال ۱۷۹۶ اختراع شد. تصویری با نقاشی روی سنگ و مرکب مخصوص چاپ شده بود. قبل از آغشته شدن سنگ به مرکب مرطوب شده بود، پس از آن مناطق غیر تصویری مرکب نگرفته بودند. (شکل ۱۷-۱.۳)
کولوتایپ یک فناوری دیگری از لیتوگرافی است. شروع آن به سال ۱۸۵۶ توسط ال.پویتیوین باز می گردد. نواحی و تن های پیوسته بدون ترام گذاری می توانستند بازتولید شوند. به چاپ با کیفیت بالایی می توان دست یافت (برای مثال:بدون پیچازی).
یک لایه حساس به نور از جنس ژلاتین بر روی یک پایه شیشه ای در معرض نور روی یک نگاتیو قرار گرفته و پس از آن توسعه یافت. نواحی تولید شده خواص تورم متفاوت نسبت به آب دارند. پس از رطوبت دهی پلیت چاپی، خواص جذب مرکب متفاوتی تولید می شود.
همانند چاپ سنگی، کولوتایپ فقط برای محصولات چاپ هنری استفاده می شود (با چاپ بسیار کم تیراژ اجرا می شود).
چاپ افست فناوری عمده چاپ سنگی است. یک فناوری غیر مستقیم از لیتوگرافی است، که ابتدا مرکب توسط پلیت چاپ به سطح نورد واسط منعطف منتقل می شود- نورد لاستیک – و پس از آن بروی سطح چاپ شوند می نشیند. قاعده کلی چاپ افست در شکل ۱۸-۱.۳ نشان داده شده است.
برای دستیابی به سطح غیر جاذب مرکب بر روی پلیت چاپ (اثر متقابل از سطح پلیت چاپی و مرکب) معمولاً دو سیستم مورد استفاده وجود دارد:
فناوری متداول چاپ افست: مرطوب کردن پلیت چاپ با محلول رطوبت دهی (آب با مواد افزودنی). محلول رطوبت دهی راهی عملی برای اضافه کردن فیلم نازک و یکدست از آب بر روی پلیت چاپ توسط نورد ها رطوبت دهی می باشد. نواحی غیر تصویری روی پلیت آب دوست هستند، به این معنا که آب پذیر هستند و نواحی مرکب پذیر چربی دوست و بنایراین از این رو آب پذیر نیستند. این لایه نازک از محلول رطوب دهی مانع از انتقال مرکب می شود.
از آنجاییکه این تکنولوژی بسیار بیشتر از بقیه گسترده شده، اثر دافع مابین مرکب و محلول رطوبت دهی هست بطور معمول همیشه همراه با چاپ افست است. به تبع آن واحد مرکب دهی و رطوبت دهی مورد نیاز چاپ افست است. یک واحد چاپ کامل در شکل ۱۹-۱.۳ بصورت مصور نشان داده شده است.
فناوری افست خشک: در این نوع چاپ سطح پلیت چاپ اساساً دافع مرکب می باشد، برای مثال، یک لایه مناسب از سیلیکون در شکل ب۲۰-۱.۳ نشان داده شده است. نواحی مرکب دوست در معرض توسط وقفه عمدی لایه سیلیکون (حدود ۲ میکرون ضخامت). این روش بعنوان افست بدون آب شناخته شده و گاهی اوقا به اسم افست خشک نام برده می شود.
تبعاً برای هر دو سیستم پلیت ها و مرکب های مخصوص به خود مورد استفاده قرار می گیرد.
در چاپ افست مرطوب، دو جریان مختلف مواد باید برای مرکب دهی پلیت چاپ در نظر گرفته شود:
- تغذیه مرکب
- تغذیه محلول رطوب دهی
سیستم تغذیه مرکب و تغذیه محلول رطوبت دهی هر دو پیوسته و پشت سر هم در یک سیستم وجود دارد.معمولاً، مواد پایه پلیت چاپ از آلومینیوم یا پلی استر تشکیل شده و لایه تولید تصویر یکی از آنهاست. بخشی از یک پلیت چای در تصاویر الف ۲۰-۱.۳پلیت چاپ افست مرطوب و ب ۲۰-۱.۳ پلیت افست خشک نشان داده شده است.
یک ماشین چاپ افست مرطوب، تغذیه ورق ۵ رنگ دوروزن (perfector برای چاپ ۲ طرف سطح چاپ شوند) در شکل ۲۱-۱.۳ نشان داده شده است.
طیف وسیعی ازتمام رسانه های چاپی، از یک بروشور ساده تا یک کاتولوگ با کیفیت بالا، هم اکنون می تواند با یک استاندارد بالا با تکنولوژی چاپ افست تولید شود.
فناوری چاپ دی لیتو، یک فناوری از لیتوگرافی است که در آن پلیت چاپ مستقیماً بروی سطح چاپ شوند چاپ می کند. این فناوری بیشتر برای چاپ روزنامه توسعه داده شده و استفاده می شده است. مزیت این فناوری استفاده از ماشین های چاپ روتاری لترپرس بود. واحد چاپ این ماشین با نصب یک سیستم رطوبت دهی اصلاح شد. چاپ با پلیت های چاپ معمولی انجام می شد، اگر چه یک پوشش خاص تا به حال به در واحد چاپ با فشار بالا ناشی از تماس مستقیم با کاغذ و ثبات بالا در کل چاپ مورد نیاز در چاپ روزنامه را به آنها اعمال می کرد.
این تکنولوژی تنها نقش موقت ایفا کرد و هنگامی که سرمایه گذاری های جدید در شرکت های چاپ روزنامه انجام گرفت، فن آوری چاپ افست رول، که بر روی سطح چاپ از طریق یک سیلندر لاستیکی استفاده می شده جایگزین شد.
منبع:
۳.۲.۳.۱ – لیتوگرافی / چاپ افست (صفحات ۵۲ تا ۵۵ – Hand Book of Print Media) – ۱٫۳٫۲٫۳ Lithography / Offset Printing (page52-55) – Hand Book of Print Media
دیدگاهتان را بنویسید