Fountain solution (محلول رطوبت زا)

آب و مرکب ؛ الفبای چاپ افست

مبنای چاپ افست تقابل و همراهی آب و مرکب است و تنظیم این دو عامل در حالی که یکی از ابتدایی ترین مراحل چاپ است ، مهم ترین بخش نیز به حساب می آید . همچنان که می توان آن ر ا به تیغ دولبه ای تشبیه کرد که ب ا اندک انحرافی می تواند باعث باطله شدن و هدر رفتن سرمایه و انرژی شود. تنظیم آب و مرکب از جمله مسایلی است که در چاپخانه های ایران بیشتر به شکل تجربی و اکتسابی بوده و کمتر با جنبه علمی و تخصصی آن برخورد شده است. محلول رطوبت زا نقش حیاتی در فرایند چاپ افست ایفا میکند عامل بسیار مهمی در بدست اوردن چاپ با کیفیت بالا می باشد محلول رطوبت زا که خوب تنظیم شده باشد به خصوص در تنظیمات ماشین چاپ از نظر اقتصادی بسیار مفید و با صرفه می باشد بنابراین برای ماشین چاپ محلول رطوبت زا از نظر کیفی و اقتصادی بسیار مهم میباشد در ابتدا قبل از اینکه مشخصات مختلف محلول رطوبت زا را بفهمیم و بدانیم به منظور کنترل محلول رطوبت زا درک تعیین خواص آب در ابتدا بسیار مهم می‌باشد. آب ، اساسی ترین جز تشکیل دهنده محلول رطوبت زا است بنابراین مشخصاتی که اب دارد تاثیر بسزایی در کنترل و کیفیت محلول تانک محلول رطوبت زا ما دارد بنابراین کنترل آب بسیار حیاتی می‌باشد اگر سختی آب کنترل نشود محلول تانک ما می‌تواند کیفیت متغییری داشته باشدو در بعضی موارد خاص در کیفیت چاپ اختلال ایجاد می کند.
خواص فیزیکی و شیمیائی آب مانند شفافیت ، رنگ ، بو ، دما ،نمک های محلول در آن، سختی خواص کاهشی و PH ، کیفیت آب رابیان می کند . دراین میان نمک های محلول درآب یکی ازمهمترین عوامل است . از دیدگاه چاپ افست مشخصه اصلی آب درجه سختی و یا TH  سختی کل Total Hardness که نشان دهنده درجه سختی اب است
سختی اب نشان می‌دهد که اب محتوی کلسیم و منیزیم کربنات است و این مقادیر با توجه به شرایط زمین شناسی و محلی متفاوت می‌باشد همچنین آب با غلظت کم کربنات را آب نرم  low TH  و اب با غلظت بالا را آب سخت high TH  می‌نامند برای صحت سختی آب از روش نوارهای اندازه گیری سختی آب برای مناسب یا مناسب نبودن اب برای تانک محلول رطوبت زا میتوان استفاده کرد .

آیا می دانید؟
• هنگامی که اختلالات آب و هوایی شدید (رعد و برق خشکسالی) وجود دارد، (سختی آب) TH می توانید تغییرات ناگهانی و قابل توجه داشته باشد و آب نامناسب فرایند چاپ را مختل میکند. اب سخت شامل نمک است و منافذ رولر های چاپ را مسدود میکند و مانع از جذب خوب مرکب توسط رولرهای چاپ میشود و همچنین عملکرد لوله ها و نازل های  تانک محلول رطوبت زا را به مرور زمان مختل ۲ میکند اب نرم نیز بطور قابل توجهی بیشتر از آب سخت خورنده است و می تواند به اکسیداسیون سریع صفحات و خوردگی قطعات مکانیکی چاپ منجر شود. fountain additive نمی‌توانند سختی آب را از بین ببرند انها می‌توانند مقدار کمی از معایب را کاهش دهند ۰ ویژگی های fountain solution (محلول رطوبت زا) محلول رطوبت زا به همراه پلیت و مرکب یکی از پارامترهای کلیدی در چاپ افست میباشد از محلول رطوبت زا برای ممانعت از تداخل مرکب در مناطق غیر چاپی بروی پلیت چاپ استفاده میشود بنابراین برای تفکیک بین محدوده چاپ و طرح و محدوده های غیر از چاپ از محلول رطوبت زا استفاده میکنیم ویژگی های اساسی محلول رطوبت زا (fountain solution) به شرح زیر است:

• PH پتانسیل هیدروژن  pH یک کمیت لگاریتمی که میزان اسیدی یا بازی بودن مواد را مشخص می کند مقدار بهینه PH برای یک محلول رطوبت زا بین ۴٫۸ و ۵٫۵ است. ابی که به اندازه کافی اسیدی نباشد و ph> از ۵٫۵ باشد منجر به بی ثباتی در تعادل اب و مرکب میشود و در مناطق غیر چاپی زمینه میاورد و همچنین باعث کاهش براقیت میشود و ph< از ۴٫۸ باشد باعث میشود عمل خشک شدن مرکب طولانی تر بشود برای محاسبه  PH  می توان از بسته  کیت  های تنظیم خصوصیات فیزیک و شیمیایی آب یا PH متر دیجیتالی استفاده کرد

• کشش سطح (Surface tension)
ویژگی ای درمایع ها است که باعث می شود لایه بیرونی آن ها به صورت ورقه ای کشسان عمل کند. این همان ویژگی ای است که موجب ربایش دو سطح مایع به یکدیگر می شود؛ مانند دو قطره آب که همدیگر را می ربایند و قطره بزرگ تری می سازند. کشش سطحی کمیتی است که بعد نیرو در واحد طول یا انرژی در واحد سطح دارد و درفیزیک معمولاً با نشان داده می شود. کشش سطحی را همچنین می توان مقدار کار لازم برای ایجاد واحد سطح مشترک جدید در نظر گرفت.

• ایزوپروپیل الکل و تبرید (سرد سازی) ایزوپروپیل الکل یک ترکیب شیمیایی با فرمول C3H8O مولکولی و یا C3H7OH است. یک ترکیب شیمیایی بی رنگ است. قابل اشتعال با بوی قوی است . این ساده ترین مثال از یک الکل ثانویه است. که در آن اتم کربن الکل به دو اتم کربن دیگر متصل است. این یک ایزومر ساختاری پروپانول است ایزوپروپیل الکل قابل حل شدن در آب می باشد از عمده موارد کاربرد این الکل در صنعت چاپ و وابستگی شدید این صنعت به ایزوپروپیل به این دلیل میباشد که دمای آب را در دستگاههای چاپ بسیار پائین نگاه میدارد و قابلیت تبخیر آن بسیار پائین است. یک ترکیب آلی فرار و برای محیط زیست و برای انسان سمی و مضر می باشد. بخارات باعث تحریک خفیف چشم ها و ۳ دستگاه تنفسی فوقانی می شود غلظت های بالا ممکن است باعث بیهوشی شود. این مایع موجب تحریک چشم و ممکن است باعث جراحت نیز بشود در صورت بلعیده شدن باعث مستی و استفراغ می شود. اضافه کردن ایزوپروپیل الکل به محلول رطوبت زا سه اثر دارد:

  • افزایش ویسکوزیته محلول رطوبت زا
  • کاهش کشش سطحی آب / مرکب
  • کاهش کشش سطحی آب / پلیت چاپ
  • درجه حرارت

هدف از خنک کردن سیستم محلول رطوبت زا اینست که:
۱ کاهش تبخیر الکل مسمومیت، هزینه
۲ تثبیت ویسکوزیته محلول رطوبت زا
۳ کاهش تکثیر جلبک ها و باکتری ها و …..

• هدایت وقابلیت رسانایی conductivity هدایت الکتریکی یا کنداکتیویته آب نشان دهنده توانایی عبور جریان برق از آب است. در واقع آب کاملاً خالص ، هادی جریان برق نیست. چون یون های موجود در آب باعث انتقال جریان برق می شوند از این رو بین هدایت الکتریکی و غلظت کل املاح در آب رابطه ای وجود دارد.

• اثرات حفاظتی
محلول رطوبت زا در رابطه با پلیت و ماشین چاپ نقش محافظتی نیز ایفا میکند . محلول رطوبت زا نیز نقش روانکاری بلانکت چاپ را دارد محلول رطوبت زا مانع از خوردگی قطعات فلزی ماشین چاپ می شود.

تالیف: کیانوش کشاورز

 

  • مقاله فوق توسط علاقه مندان ارسال شده؛ درست یا غلط بودن محتوای آن بعهده شخص نویسنده می باشد، در صورت مشاهده نکته ای در این باب می توانید از طریق بخش نظرات ارسالی عنوان فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

Rateing*

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *